DM i Skills
Fra den 18. til den 20. januar slår Messecenter Herning dørene op for dette års udgave af DM i Skills.
DM i Skills er et Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne, og det har været afholdt siden 2011. Idéen med arrangementet er at eksponere erhversuddannelserne på en positiv måde, hvor de bedste danske EUD-elever kan konkurrere mod hinanden om at blive Danmarks bedste faglærte inden for deres felt. Vinderne af DM i Skills får endda muligheden for at konkurrere på både europæisk- og verdensniveau.
Så hvem ved, måske vil en af deltagerne i Herning i januar være verdens bedste murer?
Anlægsstruktør og matematik
Som i så mange andre fag og professioner er matematikken en essentiel del af alle erhversuddannelser. Matematikcenter har de sidste tre år haft et vigtigt samarbejde med NCC. Målsætningen med dette samarbejde har netop været at sætte et øget fokus på, i hvor høj grad matematikken er et grundlag - uanset om du er håndværker eller ingeniør.
NCC har til dette års DM i Skills valgt at sponsorere struktørfagene:
NCC sponserer struktørfagene ved DM i Skills, fordi vi gerne vil være med til at sætte erhvervsuddannelserne på agendaen på en positiv måde. For os er det vigtigt, at vi - og bygge-/entreprenørbranchen i øvrigt – også i fremtiden har fagligt dygtige og veluddannede medarbejdere. (Bo Johansen, Afdelingschef, NCC Danmark A/S)
Til konkurrencen kan en struktør komme ud for mange forskellige og alsidige opgaver og problemer. Her kan du prøve kræfter med en af de opgaver, som en struktør skal løse under DM i Skills.
Et eksempel kunne være:
Struktøren kommer ud til et betongulv med følgende dimensioner.
Her får vedkommende to opgaver: Først skal struktøren støbe selve gulvet, og derefter skal det nyligt støbte betongulv overfladebehandles.
Struktøren får følgende oplysninger:
- Betongulvet skal støbes i en tykkelse på 250 mm
- Der skal anvendes 1 liter materiale til overfladebehandlingen af \(7 m^2\) gulv.
For at komme videre skal struktøren vurdere, hvor meget beton, der skal bruges til at støbe gulvet og derudover, hvor meget materiale han skal bruge til at dække området.
For at kunne udregne både, hvor meget beton, der skal bruges og hvor meget overfladebehandling, der skal bruges skal struktøren kende arealet af gulvet.
Gulvet har i sin helhed ikke en form som en figur, der direkte kan regnes et areal på. Figuren opdeles derfor i to mindre dele - en rektangel og en trapez.
Struktøren kan nu regne arealet af hver af de to figurer, og lægger arelaet sammen bagefter.
Areal af rektangel:
Arealet af en rektangel er givet som; længden af den ene side gange længden af den anden side. Vi får derfor:
$$ 8\, \mathrm{m} \cdot 10\, \mathrm{m} = 8 \cdot 10\, \mathrm{m}^2 = 80 \mathrm{m}^2 $$
Areal af trapez:
Arealet af en trapez er givet som; halvdelen af de parallelle siders sum ganget med højden. Vi får derfor:
$$ \frac{1}{2} \cdot (6\, \mathrm{m}+3\, \mathrm{m}) \cdot 2\, \mathrm{m} = \frac{1}{2} \cdot 9\, \mathrm{m} \cdot 2\, \mathrm{m} = \frac{1}{2} \cdot 9 \cdot 2 \, \mathrm{m}^2 = 9 \, \mathrm{m} ^2 $$
Det samlede areal bliver derfor:
$$ \mathrm{areal} \ \mathrm{af} \ \mathrm{rektangel} + \mathrm{areal} \ \ \mathrm{af} \ \mathrm{trapez} = 80 \, \mathrm{m}^2 + 9 \, \mathrm{m}^2 = 89 \, \mathrm{m}^2 $$
Kubikmeter beton til gulvet
For at udregne volumen af det beton, der skal bruges til støbningen af gulvet, skal struktøren nu gange arealet af gulvet med den ønskede tykkelse af gulvet. I dette tilfælde skulle gulvet være 250 mm = 0,25 m. Altså:
\(0{,}25 \, \mathrm{m} \cdot 89 \, \mathrm{m}^2 = 22{,}25 \, \mathrm{m}^3 \)
Struktøren skal således bruge 22,25 kubikmeter beton til at støbe gulvet i en tykkelse på 250 mm.
Overfladebehandling
Der er som tidligere nævnt 89 m2 betongulv. Da 7 m2 af gulvet kan dækkes pr. liter, skal struktøren i alt bruge:
$$ \frac{89 \, \mathrm{m}^2}{7 \, \mathrm{m}^2 \ pr. \ liter} = 12, 71 \, \mathrm{liter} $$
Han skal altså bruge 12,71 liter af overfladebehandlingen.
Se mere om EUD-matematik her.