Differentiation af funktionen f(x) = ln(x)

Vi ønsker at differentiere funktionen for den naturlige logaritme (med Eulers tal e som grundtal), f(x)=ln(x),x>0, dvs. vi vil bestemme f(x).

For at bestemme f(x) starter vi med at forestille os en sekant, der går gennem to punkter (x,f(x)) og (x+h,f(x+h)) på grafen for f(x), hvor h er en lille tilvækst til x-værdien, se figur 1.

Figur 1 Sekant Gennem To Punkter - Ln (x)

Figur 1      Sekant gennem to punkter på grafen for f(x)=ln(x)

Vi opstiller herefter et udtryk for sekantens hældning, as

as=ΔyΔx=f(x+h)f(x)(x+h)x=ln(x+h)ln(x)h=ln(x+hx)h=ln(1+hx)h

idet vi her har benyttet en af logaritme-regnereglerne, nemlig at logaritmen til en brøk er lig med logaritmen til tælleren minus logaritmen til nævneren.

f(x) bestemmer vi herefter som grænseværdien for as, når h bliver uendelig lille, eller udtrykt matematisk:

f(x)=dydx=limh0as=limh0ln(1+hx)h

Frem for at arbejde med en betingelse i grænseværdiudtrykket om, at h0, vil vi arbejde med betingelsen n. Dette kan vi opnå ved at indføre substitutionen h=1n, idet betingelsen n er ensbetydende med, at h0, og grænseværdibestemmelse af f(x) bliver dermed: 

f(x)=limnln(1+1nx)1n1nf(x)=ln(1+1xn),n

Hvis vi her beregner e opløftet til hhv. venstresiden og højresiden og udnytter, at e1nf(x)=(ef(x))1n og at eln(x)=x, får vi:

(ef(x))1n=(1+1xn),n.

Idet k1n=nk og (nk)n=k kan vi nu opløfte både venstre- og højresiden til den n’te potens og indføre substitutionen z=1x,x>0 på højresiden:

((ef(x))1n)n=ef(x)=(1+zn)n=(1+zn)(1+zn)(1+zn)......(1+zn)

hvor højresiden skal forstås som, at det er n paranteser (1+zn), der multipliceres, og n.

Vi forestiller os multiplikationen af parenteserne gennemført først med alle n 1-taller, så med (n1) 1-taller og en brøk zn, derefter med (n2) 1-taller og to brøker zn, osv. Hermed kan vi sammenfatte multipli­kationen ved at benytte skrivemåden fra kombinatorikken med Kn,i=n!i!(ni)!, hvilket fører til følgende udtryk: 

ef(x)=1+Kn,1(zn)+Kn,2(zn)2+Kn,3(zn)3+...+Kn,n2(zn)n2
+Kn,n1(zn)n1+(zn)n

=1+11!nnz+12!n(n1)n2z2+13!n(n1)(n2)n3z3+...+12!n(n1)nn2zn2
+11!nnn1zn1+1nnzn

Når n er højresiden netop rækkeudviklingen af funktionen ez: ez=e0+11!z+12!z2+13!z3+osv.

Hermed når vi frem til:

ef(x)=ez=e1x,x>0

For at komme helt i mål med vores anstrengelser beregner vi afslutningvis den naturlige logaritme til hhv. venstresiden og højresiden, hvilket – idet ln(ex)=x – giver:

f(x)=1x,x>0.

Vi har hermed vist, at differentialkvotienten for den naturlige logaritme f(x)=ln(x),x>0 er: f(x)=1x. Det betyder, at overalt på grafen for den naturlige logaritme, se figur 2, kan vi beregne grafens hældning og dermed tangentens hældning som den reciprokke værdi af x. 

Figur 2 Grafen For Ln (x)

Figur 2          Grafen for f(x)=ln(x)

I den forbindelse kan det særligt bemærkes, at i grafens skæringspunkt med x-aksen - punktet (1,0) - er tangentens hældning 1, og ligningen for denne tangent er derfor: y(x)=x1som er vist med grønt i figur 2. 

Videolektion 

Har du et spørgsmål, du vil stille om Differentiation af funktionen f(x) = ln(x)? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!