Hvad er pension?
Tillykke. Du har lige fået dit første job. Måske tænker du i første omgang mest på den løn, som du har aftalt med virksomheden, at du skal have. Men måske bør du i virkeligheden tænke mere på pension – også selvom der er mange år til, at du skal pensioneres. For en del brancher og jobs følger der en obligatorisk pensionsordning med i din ansættelse. Det er dog ikke altid tilfældet, og hvis du fx vælger at blive selvstændig, så skal du selv huske på det med pension.
Hvad er en pensionsordning?
Men hvad er en pensionsordning egentligt? Tænk på det som en opsparing som du foretager, mens du arbejder og som kommer til udbetaling, når du engang om mange år stopper med at arbejde. Nu siger du måske, at det lyder lidt som at sætte nogle penge i banken og vente med at bruge dem før om mange år. Der er dog mere i en pensionsordning så læs endelig videre.
Hvis du har fået en pensionsordning som en obligatorisk del af din ansættelse, så vil det altid fremgå at din lønseddel, hvor meget du indbetaler til din pensionsordning om måneden. Det vil typisk være en fast procentdel af din løn som indbetales til pension. Det er ikke din arbejdsgiver, som administrerer de penge, som du indbetaler til pension. Arbejdsgiveren har lavet en aftale med et pensionsselskab og sender derfor din pensionsindbetaling videre til pensionsselskabet.
Hvad sker der med min månedlige pensionsindbetaling?
Hvad sker der med din månedlige pensionsindbetaling, når den bliver overført til pensionsselskabet. Som nævnt tidligere er pension en form for opsparing. Men en pensionsordning omfatter mere end en opsparing – der er også en forsikring med i en pensionsordning. Og her tænkes ikke på en indboforsikring, som dækker, hvis du fx får stjålet din cykel. Forsikringen, som er en del af din pensionsordning, dækker i tilfælde af sygdom og tab af erhvervsevne. Og i værste tilfælde ved død. En forsikring koster jo noget. Selv i tilfælde af, at du aldrig får brug for den. Så når pensionsselskabet modtager din månedlige pensionsindbetaling, så trækker de først prisen for din forsikring fra, før resten af beløbet sættes ind på din opsparing. Prisen for forsikringen kaldes tit for præmien.
Hvorfor er det en god ide at spare op til pension?
Nu har vi fået en vis forståelse for, hvad pension er. Men måske sidder du og tænker, hvorfor er det relevant for mig at spare op til min pension. Det kan også være, at du tænker, at du skal arbejde mere eller mindre resten af dit liv. Der er dog flere gode grunde til, at du bør interessere dig for at spare op til pension. Er du nu sikker på, at du skal arbejde resten af livet? Hvis du i dag er 20 år, er den forventede middellevealder over 90 år for både kvinder og mænd. Og så længe har du nok ikke tænkt dig at arbejde. Derudover var der det med, at en pensionsordning ikke kun er en opsparing, men også en forsikring. Hvis nu du mister en del af din arbejdsevne, så er det jo en tryghed at vide, at du nok skal klare det økonomisk alligevel. Pension er meget mere end en opsparing. Du bør nok hellere tænke på pension som økonomisk tryghed, når du på et tidspunkt ikke længere har en indkomst, uanset om det så sker ved selve pensionering eller tidligere på grund af sygdom.
Jobskifte
Vi startede med at sige tillykke fordi du lige havde fået dit første job og din første pensionsordning. I vore dage er det dog de færreste som ender med at være ansat i samme virksomhed gennem et helt liv. På et tidspunkt skifter du job, og så får du en ny pensionsordning. Som tommelfingerregel er det en god ide at lægge pensionsordninger sammen - altså få overført den forrige pensionsopsparing til den nye pensionsordning. Hvis du har flere pensionsordninger ender du med at betale administrationsomkostninger og gebyrer flere steder, og det er som udgangspunkt ikke en god ide.