Omregning mellem vægt og volumen
Hvis du gerne vil bage en kage, hvor ingredienserne er skrevet op i gram eller kg, men du ikke har en vægt, er der ingen grund til panik. De fleste ingredienser kan du slå massefylde op for, og så kan du selv omregne fra vægt til volumen, og måle det op med et decilitermål i stedet for en vægt.
Når vi snakker madlavning, måles vægt generelt i gram eller kilogram, hvor volumen måles i milliliter, deciliter eller liter. Hvis der står at du skal bruge 400 g mel, men du kun har et decilitermål, er der ikke umiddelbart nogen måde at måle den korrekte mængde af på. Ikke med mindre, du kender massefylden af madvaren, for så kan du nemlig omregne det til volumen. Nedenfor er der en tabel, med massefylde for nogle forskellige madvarer, målt i gram pr. deciliter (g/dL):
Madvare | Massefylde (g/dL) |
Hvedemel | 60 |
Sukker | 90 |
Havregryn | 35 |
Ris | 80 |
Olie | 90 |
Informationerne fra tabellen kan vi nu bruge til at omregne vægt til volumen, hvis vi kun har et decilitermål, men vi kan også bruge det til at omregne fra volumen til vægt, hvis vi har en vægt men ikke et decilitermål.
Omregning fra vægt til volumen
I en opskrift står der, at vi skal bruge:
- 600 g hvedemel
- 400 g sukker
- 100 g havregryn
Vi har kun et decilitermål til at måle ingredienserne op med, og derfor skal vi regne målene om. Tabellen viser, hvor mange gram én deciliter af madvaren vejer. Vi skal nu se, hvor mange gange denne vægt går op i den vægt at varen som vi skal bruge, og så ved vi hvor mange deciliter det svarer til. Vi starter med hvedemel, hvor vi ser, hvor mange gange 60 går op i 600:
$$ \text{dL hvedemel} = \frac{600\mathrm{g}}{60 \mathrm{\frac{g}{dL}}} = 10 \mathrm{dL} $$
Det vil sige, at de 600 g hvedemel er det samme som 10 dL hvedemel. Nu kan vi gøre det samme for sukker og havregryn:
$$ \text{dL sukker} = \frac{400\mathrm{g}}{90 \mathrm{\frac{g}{dL}}} = 4{,}4 \mathrm{dL} $$
$$ \text{dL havregryn} = \frac{100\mathrm{g}}{35 \mathrm{\frac{g}{dL}}} = 2{,}9 \mathrm{dL} $$
Den nye ingrediensliste med volumen i stedet for vægt bliver altså:
- 10 dL hvedemel
- 4,4 dL sukker
- 2,9 dL havregryn
Omregning fra volumen til vægt
Vi kan også regne den anden vej rundt. Hvis vi skal bruge 2 dL olie i en opskrift, men kun har en vægt tilgængelig, kan vi stadig godt måle den korrekte mængde af, hvis vi kender massefylden. I tabellen kan vi se, at 1 dL olie vejer 90 gram. For at finde vægten af 2 dL olie, skal vi derfor gange 90 med 2:
$$ \text{gram olie} = 90 \mathrm{\frac{g}{dL}} \cdot 2 \mathrm{dL} = 180 \mathrm{g} $$
Nu ved vi, at vi skal veje 180 gram olie af, for at have 2 dL.